Principiul Pareto

Principiul Pareto

Cuprins

Simți că ai foarte multe activități dar totodată nu ai timp pentru nimic? La finalul zilei ajungi acasă obosit spunând că ai avut o zi plină, dar nu îți mai aduci aminte ce ai avut de făcut? Consideri că ai multe sarcini de îndeplinit, însă le amâni pentru că nu știi cu ce să începi?

Principiul Pareto te va ajuta să înțelegi care sunt cauzele pentru care ai răspuns afirmativ la aceste întrebări și cum poți să lucrezi cu tine pe viitor pentru a-ți îmbunătăți atât viața personală, cât și cea profesională.

1. Ce înseamnă principiul Pareto?

Ce înseamnă principiul Pareto

Principiul pareto reprezintă un fenomen statistic care ne arată că, în general, 80% din consecințele unui fenomen, situație sau sistem sunt determinate de 20% dintre cauze. Regula 80/20 este cunoscută și ca legea celor puțini dar critici și a fost observată și validată de către economistul italian Vilfredo Pareto.

În anul 1895, Pareto a observat că oamenii din societate păreau să se împartă natural în două categorii – 20% din populație era reprezentată de oamenii bogați și influenți, iar restul de 80% erau oamenii obișnuiți.

Ulterior, acesta a descoperit că toată activitatea economică a Italiei era, de fapt, supusă acestui principiu: 80% din bogăția Italiei era controlată de 20% din populație.

2. Care sunt avantajele principiului lui Pareto?

Care sunt avantajele principiului lui Pareto

Principiul lui Pareto poate fi extrem de eficient indiferent de domeniul în care este aplicat. Practic, acesta reprezintă o tehnică statistică de clasificare a sarcinilor reduse ca număr care au un efect semnificativ.

Deși se vorbește despre principiul lui Pareto ca o modalitate de a obține succes fără efort, este necesar să analizezi situația în care te afli și să încerci să aplici această regulă pentru a descoperi care este direcția potrivită. Astfel, iată câteva dintre efectele principiului:

  • 20% dintre clienți îți vor genera aproximativ 80% din profitul afacerii;
  • 20% din activitatea ta îți va oferi 80% dintre beneficii;
  • 80% din satisfacția personală este generată de 20% dintre persoanele din cercul apropiat.

De asemenea, printre avantajele regulii 80/20 se numără și următoarele aspecte:

  • rezolvarea eficientă a unei probleme prin identificarea cauzelor principale și ierarhizarea în ordinea importanței lor;
  • aflarea direcției în care trebuie îndreptate eforturile;
  • stabilirea priorităților în funcție de nevoi și urgențe;
  • ameliorarea utilizării resurselor limitate.

3. Principiul Pareto în vânzări

Principiul Pareto în vânzări

Principiul Pareto este valoros în vânzări deoarece acesta semnifică faptul că 80% din vânzările unei companii sunt generate de la 20% dintre clienți. Astfel, acest principiu te ajută să identifici mult mai ușor care este profilul clientului ideal pentru produsele și serviciile tale.

Mai mult de atât, regula 80/20 demonstrează că 20% din timpul tău îți aduce 80% dintre rezultate, iar 20% dintre angajații unei companii aduc 80% din veniturile ei. Așadar, vei ști care sunt acei angajați care merită să fie promovați și motivați să rămână alături de tine.

Pe lângă acestea, ai posibilitatea de a deveni mai productiv și să determini creșterea vânzărilor și a profitului. Astfel, principiul pareto reprezintă un instrument excelent pentru a crește o afacere.

4. Principiul 80/20 în viața de zi cu zi

Principiul 80-20 în viața de zi cu zi

Există multe modalități în care principiul 80/20 poate fi utilizat pentru îmbunătățirea productivității și în viața personală. Privește cu atenție la obiceiurile tale zilnice și descoperă ce ai putea să faci pentru a avea rezultate mai bune și o satisfacție personală mai mare.

În primul rând, indiferent că este vorba despre gestionarea bugetului, al timpului sau oricare alte activități, este indicat să analizezi ceea ce ai de făcut. După ce vei construi o listă cu sarcini, vei realiza că majoritatea sarcinilor nu sunt cu adevărat importante.

Principiul pareto în viața de zi cu zi sugerează să te concentrezi mai mult pe prioritizarea elementelor cu adevărat esențiale, care vor genera cele mai semnificative rezultate.

5. Cum să folosești metoda lui Pareto?

Cum să folosești metoda lui Pareto

Metoda principiului 80/20 reprezintă pașii premergători pentru a avea rezultatele generate de diagrama Pareto. Înainte de toate, este necesar să stabilești care este problema pe care vrei să o analizezi și care sunt variabilele care au efect asupra acesteia.

După ce ai stabilit acestea, este necesar să pregătești datele prin completarea unui tabel care va genera o reprezentare grafică a datelor. Pentru a ști ce ai de făcut, urmărește pașii următori:

  1. Înregistrează datele neprelucrate;
  2. Aranjează informațiile pe categorii;
  3. Divizează axa verticală în fragmente egale;
  4. Divizează axa orizontală în fragmente egale;
  5. Trasează bară în dreptul fiecărei categorii;
  6. Identifică frecvențele cumulate din categorii;
  7. Construiește linia frecvențelor cumulate.

6. Diagrama Pareto

Diagrama Pareto

Dacă ai reușit să respecți pașii de mai sus, vei obține diagrama Pareto care te va ajuta să iei o decizie în problema respectivă. Mai mult de atât, este ușor de utilizat și nu ai nevoie de cunoștințe avansate de statistică pentru a reuși să o interpretezi.

Cu ajutorul diagramei Pareto vei putea analiza o mulțime de variabile, indiferent de problema pentru care cauți cauzele și soluțiile. Însă, este important să știi cum să folosești corect principiul Pareto în astfel de situații.

Astfel, este important să identifici lucrurile care contează cu adevărat. Aceste lucruri diferă de la o perioadă la alta, în funcție de context. După ce ai identificat domeniul în care dorești să ai succes, caută lucrurile care generează rezultate în acele domenii.

Nu în ultimul rând, unul dintre cele mai importante recomandări este să îți folosești corect timpul și resursele. Este indicat să dedici mai mult timp și efort lucrurilor care contează cu adevărat. Cum poți face asta?

Încearcă să îți planifici din timp ceea ce ai de făcut și să prioritizezi lucrurile importante. Apoi, elimină lucrurile care nu contează și care nu au un impact asupra deciziilor tale.

7. Situații care încalcă principiul lui Pareto

Situații care încalcă principiul lui Pareto

De obicei, principiul lui Pareto este extrem de util în formarea unei viziuni generale cu privire la o situație anume. Cu toate acestea, nu trebuie să ignori partea majoritară de 80%. În plus, există situații în care principiul nu este întotdeauna valabil, iar procentul poate să difere.

De exemplu, dacă te afli în stadiul în care încerci să îți dezvolți o nouă abilitate, atunci este posibil ca principiul 80/20 să nu poată fi aplicat din primele momente sau poate chiar niciodată.

Unii oameni spun că dacă acest principiu este aplicat în mod repetat, vom ajunge în cele din urmă la zero. Acest lucru se întâmplă deoarece aceștia iau principiul drept o lege universal valabilă, ceea ce este greșit.

Alții susțin că fără lucrurile mai puțin importante precum îmbrăcatul, mâncatul sau transportul nu vom ajunge să îndeplinim lucrurile cele mai importante. Însă, principiul lui Pareto nu îți sugerează să renunți la 80% dintre activitățile tale, ci să te concentrezi mai mult pe 20% din ele care sunt mai importante.

8. Recomandare de carte despre principiul Pareto

Recomandare de carte despre principiul Pareto

Dacă vrei să înveți cum se poate aplica regula 80/20 pentru a realiza mult mai multe lucruri cu mult mai puțin timp, efort și resurse, îți recomandăm să aprofundezi acest subiect cu ajutorul următoarelor cărți despre principiul Pareto:

  • Principiul 80-20. Cum să obții mai mult cu mai puțin –  Richard Koch;
  • The Pareto Manifesto – Blanchard John III;
  • Maximizing The Pareto Principle – Sensei Paul David.

Așadar, deoarece în majoritatea activităților tale cu siguranță îți dorești rezultate cât mai bune, este foarte bine să ai o gândire bazată pe regula 80/20. Dacă te concentrezi mai mult pe lucrurile care contează, ai mai multe șanse pentru a-ți îmbunătăți atât viața personală, cât și cea profesională.

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Responses

Introdu Adresa de E-mail și primești Ghidul Strategic pentru Facebook Ads în eCommerce
Autor Articol
Vlad Niță

Vlad Niță

CEO DoAds Agency și expert Facebook Ads

Categorii Articole
Postări Recente
Introdu Adresa de E-mail și primești Ghidul Strategic pentru Facebook Ads în eCommerce