Skip to content

Crearea Audientelor Facebook Ads: Best Practices

Un lucru e sigur, eficienta publicitatii pe Facebook consta in optiunile avansate de tintire pe care le ai la dispozitie pentru a ajunge la clientii relevanti pentru tine. Intrucat tintirea pe Facebook este de 2 ori mai exacta decat pe majoritatea retelelor de socializare online, vei plati doar pentru a ajunge la persoanele care vor rezona cu afacerea ta.

Iata cateva idei si bune practici pe care le poti folosi pentru a-ti imbunatati aptitudinile in ceea ce priveste interesele si pentru a afisa reclamele tale grupelor potrivite de persoane:

1.Exclude si/sau Include audiente specifice

Atunci cand creezi audienta, cel mai important este sa selectezi combinatiile potrivite. Ai optiunea de a include sau exclude din audienta anumite grupe de persoane.

Sa zicem ca ai 1 produs pe care il vinzi, si presupunem ca fanii care au apreciat pagina ta au cumparat deja produsul. In acest caz, nu renteaza sa cheltui bani pentru clientii deja existenti, insa acestia iti pot fi in continuare de ajutor in ceea ce priveste recomandarile (conceptul word-of-mouth), prin promovarea reclamelor tale prietenilor acestora, insa cu excluderea fanilor existenti. Aceasta este o tehnica eficienta de promovare, intrucat oamenii au tendinta sa aiba mai multa incredere in ceea ce prietenii lor folosesc.

 

Poti gasi aceasta optiune in cadrul Combinatiilor Avansate atunci cand creezi Audienta:

 

2.Dimensiunea audientei

Exista doua abordari generale pe care le poti adopta atunci cand creezi o audienta tinta: specifica (audienta mica) si generala (audienta mare). Abordarea pe care o alegi depinde de ceea ce vrei sa realizezi si de resursele pe care le ai la dispozitie.

 

Tintire specifica

In esenta, tintirea specifica inseamna ca ii oferi Facebook-ului un set relativ strict de parametri in care sa se incadreze atunci cand cauta cele mai potrivite persoane carora sa le afiseze reclama ta. Acesti parametri pot fi sub forma tintirii demografice sau Audientelor Personalizate sau Asemanatoare. Acestia pot genera o audienta potentiala mai mica, insa este posibil sa genereze o audienta care este mai interesata de ceea ce promovezi decat o audienta mai mare si mai generala.

Spre exemplu, e posibil ca un magazin de jucarii pentru copii situat in Sibiu sa doreasca sa foloseasca tintirea specifica. Ar putea tinti persoanele care locuiesc in apropierea Sibiului si care sunt parinti.

Important: Atunci cand rafinezi audienta, ai grija sa nu o faci prea specifica. In caz contrar, poti genera o audienta care este prea mica pentru a fi eficienta. Monitorizeaza panoul „Dimensiunea Audientei” din dreapta optiunilor de creeare audienta. Daca acul indicator se afla in sectiunea rosie a cadranului, audienta trebuie sa fie mai generala.

Tintire generala

In esenta, tintirea generala inseamna ca te bazezi in principal pe sistemul Facebook de livrare pentru a gasi cele mai potrivite persoane carora sa le afiseze reclama ta. Poti mari dimensiunea prin includerea mai multor interese atunci cand construiesti audienta. Aceasta abordare te poate ajuta sa gasesti clienti potentiali despre care nu ai fi aflat niciodata. Este de asemenea o abordare potrivita daca nu stii cu siguranta ce persoane vrei sa tintesti. Daca alegi tintirea generala si verifici apoi Statisticile Audientei sau Rapoartele despre Reclame, poti afla mai multe despre tipurile de persoane pe care Facebook le-a identificat pentru tine si felul in care acestea au reactionat la reclamele tale.

Spre exemplu, o afacere care deruleaza o campanie la scara larga de sporire a vizibilitatii ar putea fi interesata sa aleaga tintirea generala. Ar putea tinti persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani care locuiesc in Romania.

Rezumat

Niciuna dintre metodele de tintire nu este in mod inerent superioara celeilalte metode. De fapt, este aproape imposibil sa nu incorporezi elemente din ambele intr-un set de reclame. Sistemul Facebook de livrare face optimizari constante pentru a obtine rezultatul dorit, indiferent de cat de specifica este audienta ta, intrucat totul depinde de obiectivul tau de marketing.

Sfat: Foloseste instrumentul interese sugerate: Pe baza intereselor pe care le selectezi, Facebook iti va recomanda interese similare. In general aceasta optiune pare sa fie ignorata, in ciuda faptului ca iti permite sa iti intelegi mai bine audienta si care sunt interesele similare, pe de-o parte, si sa iti extinzi audienta potentiala in timp ce continui sa ai un impact asupra persoanelor potrivite, pe de cealalta parte.

3.Foloseste tipul potrivit de locatie

Poti alege din patru optiuni: Toata lumea din aceasta locatie; Persoane care locuiesc in acest locatie; Persoane aflate recent in aceasta locatie; Persoane care calatoresc in aceasta locatie;
In functie de ce anume vrei sa promovezi, selectarea optiunii potrivite poate face diferenta.

De ce este important? Spre exemplu, in cazul unei curatatorii de covoare, daca alegi: Toata lumea din aceasta locatie (optiune care include toate persoanele care se afla in prezent la acea locatie, inclusiv turisti si vizitatori), ai cheltui bani pentru persoane care nu-ti vor folosi serviciul. „Persoane care locuiesc in acest locatie” ar fi cea mai buna varianta in acest caz. (Citeste mai multe despre locatii aici pentru a invata sa alegi optiunea potrivita).

Tu ce alte optimizari faci audientelor tale?

 

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Autor Articol

Vlad Niță

Vlad Niță

CEO DoAds Agency și expert Facebook Ads

Cele mai populare articole

Postări Recente

promovare tik tok

Promovare pe Tik Tok

Dacă vrei să îţi promovezi businessul într-un mod creativ, Tik Tok este cea mai potrivită platformă. Prin conţinutul amuzant şi interactiv, această aplicaţie a dat

ce este tik tok

Ce este Tik Tok?

Tik Tok este aplicaţia mobilă care a dat lovitura în ultimii doi ani. Când te gândeşti la Tik Tok, cel mai probabil îţi vin în